РУСИЈА

Лавров: Циљ преговора са Украјином - њен војно неутрални статус

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да су преговори са Украјином усмерени на осигуравање њеног војно неутралног статуса.
Sputnik
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Преговори који се сада одвијају су преговори о осигуравању војно неутралног статуса Украјине у контексту гаранција безбедности за све учеснике тог процеса и у контексту демилитаризације Украјине како с њене територије никада више не би било претњи по Русију, и наравно, у контексту обустављања политике нацификације земље која је потврђена у читавом низу законодавних аката. То подразумева и укидање свих дискриминационих ограничења која су била уведена у вези са руским језиком, образовањем, културом, руским медијима“, рекао је он на заједничкој конференцији за медије са иранским колегом.
Русија захтева да се размотри питање биолабораторија на територији Украјине у оквиру Конвенције о забрани развоја, производње и стварања залиха биолошког оружја и о његовом уништењу.
„Такође, са удвострученом енергијом ћемо инсистирали на томе да Американци престану да блокирају наш предлог од пре 20 година о потреби стварања специјалног механизма верификације уз тај механизам“, додао је он.
Лавров је рекао и да је Русија добила писане гаранције од САД да санкције неће утицати на сарадњу са Ираном.
„Добили смо писане гаранције. Оне су део текста споразума о обнављању Заједничког свеобухватног акционог плана за ирански нуклеарни програм“, рекао је Лавров и додао да је тај начин обезбеђена поуздана заштита свих пројеката предвиђених споразумом, укључујући и ангажовање руских компанија, стручњака на пројектима као што је нуклеарка „Бушер“.

Ирански министар: Политички процес једино решење за Украјину

Министар спољних послова Ирана Амир Абдолахијан, који борави у посети Москви, рекао је да се криза у Украјини мора решавати политичким путем. Техеран поздравља преговоре Москве и Кијева, додао је он.
„Разговарао сам са Лавровом о догађајима у Украјини… Уз разумевање важних разлога који су до тога довели, сматрамо да ситуацију треба решавати политичким путем. Ми смо против рата у Авганистану, Јемену и другим земљама. Не мислимо да је рат решење за Украјину…. Разумемо поводе за ове догађаје и преговоре Лаврова и министра спољних послова Украјине. И подржавамо их “, рекао је Абдолахијан после разговора са шефом руске дипломатије.
Он је додао и да га је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба замолио да пренесе Лаврову поруку о потреби политичког решавања ситуације у Украјини.
„Синоћ сам имао подужи разговор са украјинским министром спољних послова и он ме је замолио да пренесем господину Лаврову поруку да се Украјина залаже прекид рата и усредсређивање на политички процес“, рекао је ирански министар.
Коментар