РУСИЈА

Русија: Савету безбедности УН ћемо предложити нацрт хуманитарне резолуције о Украјини

Русија ће ускоро предложити свој пројекат хуманитарне резолуције Савету безбедности Уједињених нација о Украјини који ће, између осталог, позивати на прекид ватре који је постигнут на основу преговора, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.
Sputnik
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

„Предложићемо наш лични хуманитарни нацрт. Ускоро ћемо га представити у писаном виду и видећемо да ли може или не може Савет безбедности да испуни своју мисију“, рекао је он.

Према његовим речима, у руском предлогу биће представљене јасне хуманитарне одредбе, као што је позив за прекид ватре, достигнут на основу преговора, евакуација цивила, поштовање међународног хуманитарног права, осуђивање напада на цивиле и цивилну инфраструктуру, безбедан и неометан пролаз грађана, као и неометан хуманитарни приступ.
Он је додао да ће прекид ватре у Украјини биће постигнут када се испуне захтеви које је поставила Русија, односно демилитаризација, денацификација и одустајање од уласка Украјине у НАТО.
Како је истакао, операција ће се завршити када се остваре њени циљеви.
Раније су Мексико и Француска одлучили да одустану од идеје да примене своје хуманитарне резолуције у Савету безбедности и пројекат су пренели на Генералну скупштину.
РУСИЈА
Небензја: У резолуцији УН ни речи о убиствима становника Донбаса
Коментар