КУЛТУРА

Велики мурал Достојевског у Напуљу: Протест италијанског уметника против цензуре /фото/

Напуљски уметник Џорит, у знак протеста због цензуре руске културе, насликао је велики мурал класика књижевности Фјодора Достојевског.
Sputnik
Љут због одлуке миланског универзитета „Бикока“ да затвори научни курс о Достојевском због сукоба у Украјини, и да уместо тога уведе проучавање украјинске књижевности, напуљски уметник посветио је велики мурал писцу „Злочина и казне“, „Браће Карамазови“ и других великих романа, преноси РТ.
Џорит наводи да многи Италијани осуђују поступак миланског универзитета, чија је управа повукла ту одлуку након негативних реакција у јавности.
Мурал напуљског уметника заснован је на портрету Достојевског, који је 1872. године насликао Василиј Петров.
Велики мурал је насликан на углу зида Техничке школе „Аугусто Риђи“. Други део мурала је цитат из филма Пјер Паола Пазолинија „Соколови и врапци“ који упозорава да би неједнакост у богатству и рат класа могли да буду највећа опасност за светски мир.
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму, а све видео садржаје на платформи „Одиси“ (odysee.com).

ДРУШТВО
Време чуда: Русима укинули Кока колу, себи Достојевског, укидају Икеу, а штите биолабораторије
КУЛТУРА
Врхунац хистеричног рата: Марвеловим јунацима ударили на Достојевског и Чајковског /видео/
Коментар