ЕКОНОМИЈА

Бајатовић: Изјаве из Бугарске о гасу су пусти снови

Изјава званичника Бугарске о непродужавању уговора о куповини гаса из Русије су пусти снови, јер немају одакле да пуне гасовод него из Русије, рекао је данас директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић.
Sputnik
ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЧИТАОЦЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратитена каналу Спутњик Србија на Телеграму, асве видео садржаје на платформи „Одиси“(odysee.com).

Бајатовић је оценио да Бугарска ту куповину не може да обустави, јер би и сама остала без гаса.
„Мислим да је то политичка изјава. Резултат притиска на Бугарску, а затим је то притисак на Србију и Мађарску“, рекао је Бајатовић гостујући на ТВ Прва.
Бајатовић је казао да Србија тренутно „вуче“ гас из два правца и да 50-60 одсто стиже Балканским током преко Бугарске, док део гаса стиже преко Мађарске. Навео је да се за земље Европе гас без престанка испоручује и преко Украјине.
„Нису укинути свифтови. За енергенте функционише банкарски систем“, рекао је он.
Бајатовић је рекао да Влада Србије и Министарство финансија субвенционишу цену гаса за потрошаче у Србији.
„Неће бити поскупљења гаса, неће га фалити“, казао је он.
Одлуку Владе Србије да субвенционише оценио је као одличну, јер се њом суспреже инфлација, а обезбеђују инвестициони потенцијали Србије.
Говорећи о ограничењима увоза нафте, Бајатовић је истакао да се ту Србији прети казнама, а земље Европе настављају да увозе руску нафту. Рекао је да Србија има где да купи нафту, али и истакао да је НИС српска компанија, без обзира на степен руског власништва у њој.
„И да купимо нафту из Венецуеле, опет ћемо је прерађивати у НИС-овој рафинерији. Шта сад треба да нам кажу, да не можемо ни да прерађујемо“, запитао се он.
Бајатовић је оценио да је реч о притиску на Србију, те да региону не одговара јачање Србије без обзира што је помагала вакцинама, а помагаће и житом.
„Нема разлога да бринемо за количине гаса и деривата, ни за храну коју производимо и можемо другима да дамо, важно да остане политичка стабилност“, рекао је Бајатовић, пренео је Танјуг.
ЕКОНОМИЈА
Бајатовић: Србија не мора да брине за нафту и гас
Коментар