ЕКОНОМИЈА

Повлашћени кредити, бесплатне парцеле: Нови пакет мера подршке за мали и средњи бизнис у Русији

У условима досад невиђених притиска и санкција које су увеле западне земље, Влада Русије је припремила пакет мера за подршку привреди. Мала и средња предузећа добиће пореске олакшице, повољније кредите и бесплатне земљишне парцеле.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Премијер Русије Михаил Мишустин прецизирао је да мере које су детаљно осмишљене обухватају неколико сфера. Међу мерама подршке малог и средњег бизниса навео је уговоре који би инвеститорима који реализују пројекте значајне за регион у оквиру државних набавки гарантовало тржиште на одређени период. „То ће предузетницима омогућити да тачније прорачунају ризике и као последица тога оптимизују трошкове“, објаснио је Мишустин. Такође је најавио да ће влада снизити минимални улазни праг за обим инвестиција са једне милијарде на сто милиона рубаља и дозволити да се предузеће гради у једном субјетку Федерације, а споразум о гарантованој куповини склапа у другом.
Влада планира и да удвостручи списак региона који добијају федералне субвенције за изградњу индустријских паркова и технопаркова. Сада такву могућност има тек десетак субјеката Федерације. Шеф владе је нагласио да ће на тај начин више компанија моћи да добију пословне просторије и приступ неопходној инфраструктури за развој свог бизниса.
Како каже за Спутњик експерт Руског института за стратешка истраживања Михаил Бељајев, најважнија мера коју руска држава може да понуди јесте значајно смањен инспекцијски надзор на одређени период, као и повлашћени кредити. Стручњак наглашава да предузећа треба да се баве производњом, а не да се замајавају са пореским ревизијама.
Према речима професора руског економског универзитета „Плеханов“, доктора економских наука Александре Лешчинске, власти главног града планирају да обезбеде земљишне парцеле за изградњу нових индустрија готово бесплатно – по стопи од само 1 рубље ( што је око 0,089 евра). Такве мере ће обезбедити радна места грађанима и допринеће развоју што ширег асортимана производа за становнике Москве и суседних региона.

Повлашћени кредити

Лешчинска сматра да ће једна од најтраженијих мера бити повлашћени кредити. У садашњој ситуацији мала и средња предузећа веома тешко могу да управљају само сопственим средствима, а кредити с високом каматном стопом су неподношљив терет. Због тога је могућност повлашћеног кредита одлична прилика не само да се извуку из проблема већ и да се развију.Такође, добра помоћ погођеном пословању биће и могућност да добију шестомесечно одлагање плаћања за закуп градске имовине.
РУСИЈА
Централна банка Русије: Немогуће је хаковати наш систем
Експерт наглашава да ће преференцијално кредитирање малих и средњих предузећа, пружање могућности за репрофилисање дела производних локација и одржавање радних места бити од великог значаја за привреду града. Користан ефекат мера може премашити очекивања и биће добро комбинован са новим правцима државне економске политике, па и у оквиру програма супституције увоза.

Без предузећа не функционишу

Бељајев објашњава да мала и средња предузећа играју веома важну улогу у земљи. Она решавају економске и социјалне проблеме у држави. Како наводи, постоје индустрије које не могу да функционишу без њих. Према његовом мишљењу, то је пре свега туристичка индустрија која не може без угоститељства, хотелијерства, транспорних предузећа.
„Ако не подржимо мали бизнис који игра веома важну улогу, онда не можемо да очекујемо да имамо успон у туризму, а то нам је сада потребно. Иако је „излазни“ туризам ограничен, наша дужност је да га развијамо унутар земље. На тај начин бисмо могли да надокнадимо изгубљено“, наглашава експерт.
Саговорник истиче да у многим другим развијеним земљама мала и средња предузећа представљају додатак индустријским гигантима, док се у Русији сматрају услужним сектором.

Шанса за руска предузећа

Бељајев истиче да је већина страних компанија изјавила да не напушта руско тржиште, већ обуставља своје активности због политичког притиска. Према његовим речима, њихов одлазак није имао кобни утицај на руску привреду.
„Обуставивши своје активности на руском тржишту, компаније проналазе начине да извиде да ли постоји могућност да се врате и наставе пословање. Сматрам да нас нису напустила она предузећа која би могла да нанесу значајну штету нашој привреди. Њихов одлазак даје могућност да се мала и средња предузећа развију, процвета руска привреда и да се обезбеде радна места људима који су изгубили посао“, истиче стручњак.
Према мишљењу саговорника, мере ће ступити на снагу најкасније до јесени ове године. „Санкције су већ уведене. За сада не видимо да оне толико утичуна нашу економију. Али треба реаговати док није касно“, саветује Бељајев.
РУСИЈА
Муњевита реакција на Путинову одлуку: Цена гаса порасла за 20 одсто, рубља јача
Коментар