КУЛТУРА

Цртежи Миће Поповића први пут у јавности

Изложба цртежа једног од највећих српских и југословенских сликара двадесетог века Миодрага Миће Поповића биће отворена сутра у београдској галерији Сањај. Цртежи припадају породичној колекцији и многи од њих никада нису представљени јавности.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Изложба се отвара поводом 99 година од рођења нашег великог сликара који је обележио наше и светско сликарство прошлога века. Не постоји ниједан важан град на свету, од Лондона, Њујорка, Париза, Берлина, Москве у коме није излагао своје слике, а његова ретроспективна изложба у Галерији САНУ 1983. године и даље држи рекорд по броју посетилаца, прешавши пола милиона људи који су је видели. Носилац је многих домаћих и међународних признања, а био је редован члан САНУ, као и члан Академије ликовних уметности у Берлину.
Спавач (1985)
Радови који ће бити изложени у галерији Сањај припадају уском кругу дела на основу којих су, касније, настајали велики формати најзначајније фазе Мићиног ликовног деловања, чувеног „сликарства призора“.
Гледајући у људе (1979)
Реч је о брижљивим, чврстим, с љубављу рађеним студијама, гастарбајтера Гвоздена, самог аутора, девојака, мајмуна, мртве природе… Публици ће бити интересантно то што је улогу Гвоздена на сликама Миће Поповића „играо“ Данило Бата Стојковић.
Гвозден чита Политику
Изложбу „Цртежи“ отвориће др Неле Карајлић и Јован Поповић, син великог сликара.
Коментар