РУСИЈА

Путин ограничио куповину страних софтвера за критичну информациону инфраструктуру

Председник Русије Владимир Путин потписао је указ којим се забрањује државним органима да купују стране софтвере за кључну инфраструктуру без сагласности надлежних Министарстава.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Документ је објављен на званичном порталу за правне информације, а забрана ступа на снагу 31. марта.

„Није дозвољена куповина страних софтвера за употребу на значајним објектима виталне инфраструктуре Руске Федерације“, наводи се у указу.

У случају да није могућ рад без таквог софтвера и одговарајућих услуга, куповина мора бити усаглашена са овлашћеним органом.
Поред тога, од 1. јануара 2025. године државни органи ће у потпуности забранити коришћење иностраних софтвера на значајним објектима виталне инфраструктуре.
Запад је, након почетка специјалне руске војне операције за демилитаризацију и денацификацију Украјине, увео нове санкције које су усмерене пре свега против банкарског сектора и испорука високотехнолошких производа.
Русија је у таквим условима предузела мере међу којима је и подршка компанијама из ИТ сектора. Између осталог, у наредне две године неће бити пореза на приходе, а младим стручњацима ће бити одложен позив за служење војног рока.
РУСИЈА
Путин на вези са Шолцом и премијером Италије: Објаснио како ће се плаћати гас у рубљама
Коментар