СВЕТ

Си Ђинпинг поручио ЕУ: Не доливајте уље на ватру, нађите решење за кризу

Председник Кине Си Ђинпинг изјавио је да не треба цео свет да плаћа цену због ситуације око Украјине.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Не треба увлачити цео свет у ово питање, штавише, не треба терати обичне људе у свим земљама света да плате високу цену због тога“, рекао је Си Ђинпинг на самиту са руководством ЕУ који је одржан у формату видео-конференције, преноси Министарство спољних послова Кине.

Како је истакао, „украјинску кризу треба решавати на одговарајући начин“.

„Међународна заједница треба да настави да ствара услове за преговарачки процес Русије и Украјине, да нађе простор за политичко решавање, а не да долива уље на ватру и погоршава неслагања“, додао је кинески председник.

Си Ђинпинг је рекао да Кина дубоко жали јер је ситуација у Украјини достигла тренутни ниво.Такође је нагласио да је „став Кине о украјинском питању јасан и доследан, те да је Кина увек била на страни мира“.
По речима кинеског председника, Пекинг је увек самостално доносио независне закључке, полазећи од стварног стања ствари, залагао се за поштовање међународног права и основних норми међународних односа, за потребу поштовања главних циљева и принципа Повеље УН, као и за заједнички и одржив концепт безбедности.

Мировни преговори једини ефикасан начин

„Кина подржава напоре Европске уније усмерене на политичко решавање украјинског питања, а такође игра улогу у напредовању помирења и преговора“, рекао је кинески председник.
По његовим речима, мировни преговори су једини ефикасан начин да се избегне ескалација напетости.

Кина се залаже за дијалог ЕУ, САД, НАТО и Русије

Кина позива ЕУ, Русију, САД и НАТО да путем дијалога решавају проблеме који су се годинама гомилали.
„Позивамо да се размотре противречности које су се гомилале годинама, да се пронађу начини за решавање проблема и да се допринесе стварању избалансираног, ефикасност и одрживог безбедносног механизма у Европи“, рекао је Си Ђинпинг.
По његовим речима, ако се ситуација у Украјини погорша, обнављање међународне сарадње може трајати деценијама.
„Многи људи су изузетно забринути због тога што тренутна ситуација у Украјини преко ноћи може да уништи резултате вишедеценијске међународне економске сарадње. Ако ситуација настави да се погоршава, претпоставља се да би накнадно обнављање могло да потраје годинама или чак и деценијама“, истакао је он.
Кина сматра да у циљу решавања основних узорка украјинске кризе треба узети у обзир легитимне забринутости свих страна у сфери безбедности.

„Главни узрок украјинске кризе лежи у противречностима у сфери регионалне безбедности које су се гомилале у Европи већ дуже време. Да би се отклонио корен проблема, треба узети у обзир легитимне забринутости у сфери безбедности свих укључених страна“, рекао је Си Ђинпинг.

Кина спремна да сарађује са ЕУ

Си Ђинпинг је додао да је Кина спремна да сарађује са ЕУ у циљу спречавања велике хуманитарне кризе у Украјини.
„Кина је изнела иницијативу од шест тачака о хуманитарној ситуацији у Украјини и већ је испоручила земљи неколико партија хитне хуманитарне помоћи, а такође је обезбедила робу европским земљама које су прихватиле велики број избеглица“, рекао је кинески председник.
Кина и ЕУ треба да осигурају стабилност светског економског система, рекао је кинески лидер.
„Кина и ЕУ треба да уложе напоре у циљу контроле и управљања ситуацијом, као и да спрече ширење кризе ван Украјине. Конкретно, потребно је обезбедити стабилност система, правила и основа светске економије, а такође учврстити поверење људи“, поручио је Си Ђинпинг.
Подсетимо, данас је одржан 23. самит Европске уније и Кине.
СВЕТ
„Пекинг ће се за мир залагати на свој начин“: Шта је Кина поручила Европи на заједничком самиту
Коментар