РУСИЈА

Летонија, Естонија и Словенија протерују руске дипломате; Москва поручује: Одговорићемо

Рига протерује 13 руских дипломата, изјавио је шеф летонске дипломатије Едгарс Ринкевичс. Министарство спољних послова Естоније саопштило је да Талин протерује 14 руских дипломата. И Љубљана је саопштила да протерује 33 руских дипломата, јавља агенција Франц прес, позивајући се на словеначки МИП. Из Москве поручују да ће уследити одговор.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Летонија смањује ниво дипломатских односа са Руском Федерацијом затварањем генералних конзулата у градовима Лијепаја и Даугавпилс и протеривањем 13 дипломата и запослених“, написао је Ринкевичс на Твитер налогу.
У исто време, спољнополитички ресор Естоније саопштио је да, осим протеривања руских дипломата, званични Талин затвара генерални конзулат Русије у Нарви и канцеларију конзуларног одељења у Тартуу.
„Данас је Естонија позвала амбасадора Русије у Естонији Владимира Липајева како би му уручила дипломатску ноту о затварању генералног конзулата Руске Федерације у НАрви и канцеларије конзуларног одељења руске амбасаде у Тартуу. Естонија је такође донела одлуку да прогласи за персоне нон грата 14 њихових запослених, од којих седам са дипломатским статусом“, наводи се у саопштењу МИП-а.
Према ранијем саопштењу словеначког Министарства спољних послова, број запослених у руској амбасади у Словенији биће смањен.
„Словенија је донела одлуку да усклади број запослених у дипломатском представништву Руске Федерације са бројем запослених у дипломатском представништву Републике Словеније у Москви“, наводи МИП.
Како се додаје у саопштењу, руски амбасадор Тимур Ејвазов позван је данас и и изражен му је протест у вези са догађајима у Бучи.
С тим у вези, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поручила је да ће руска страна пружити одговарајући одговор на потезе Летоније, Естоније и Словеније.
Подсетимо, шеф летонске дипломатије изјавио је у понедељак да ће Рига снизити дипломатске односе са Москвом у светлу дешавања у украјинском граду Буча, које руско Министарство одбране назива провокацијом. Ринкевичс је навео да ће конкретне одлуке бити објављене по завршетку унутрашњих процедура.
Јуче су Француска, Немачка и друге европске државе протерале један број руских дипломата. Поред тога, и Литванија је снизила ниво дипломатских односа са Русијом, повукавши амбасадора из Москве. Руски амбасадори из Риге и Виљнуса ће, такође, морати да се врате у Москву. С тим у вези, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова саопштила је да ће ускоро уследити реципрочне мере Москве.
Раније су украјинске власти и медији објавили видео снимак који је наводно снимљен у граду Буча у Кијевској области, где на путу леже тела погинулих. Корисници интернета приметили су да „лешеви“ наводно мрдају рукама и склањају се како не би пали под точкове војних возила. Такође се у ретровизору једног возила може се видети како један од „погинулих“ устаје чим је аутомобил прошао поред њега.
Министарство одбране Русије демантовало је оптужбе кијевског режима о наводном убиству цивила у насељу Буча у Кијевској области, назвавши фотографије и видео-снимке из Буче још једним изрежираним догађајем кијевског режима за западне медије.
Руска војска је овај град напустила 30. марта, а сутрадан је градоначелник Буче Анатолиј Федорук потврдио да у граду нема ниједног руског војника, али није пријавио никакве жртве међу цивилима, а први „докази о злочинима“ појавили су се тек четвртог дана боравка Оружаних снага Украјине у граду.
Пољска је предложила формирање међународне комисије за истраживање догађаја у украјинском граду Буча, које је Министарство одбране Русије назвало провокацијом.
РУСИЈА
Данска протерује 15 руских дипломата, Италија 30, Шпанија 25, а Шведска тројицу
Коментар