РУСИЈА

Румунија прогласила 10 руских дипломата за персоне нон грата

Румунске власти одлучиле су да протерају из земље 10 запослених у руској амбасади у Букурешту, саопштила је прес-служба Министарства спољних послова Румуније. Из Москве поручују да ће уследити одговор.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„МИП саопштава да су власти Румуније одлучиле да на територији земље прогласе за персоне нон грата 10 особа које раде у амбасади Руске Федерације у Букурешту, сматрајући да њихов рад и активности противрече одредбама Бечке конвенције о дипломатским односима из 1961. године“, наводи се у саопштењу спољнополитичког ресора.
С тим у вези, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поручила је да ће Москва пружити одговарајући одговор на протеривање руских дипломата.
Претходно је Европска унија прогласила 19 запослених у сталном представништву Русије при ЕУ за персоне нон грата, саопштила је спољнополитичка служба ЕУ.
Подсетимо, бројне европске земље су ове недеље саопштиле да протерују руске дипломате.
РУСИЈА
Данска протерује 15 руских дипломата, Италија 30, Шпанија 25, а Шведска тројицу
Коментар