РУСИЈА

Путин: Потребан план развоја Северног морског пута до 2035.

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је потребно одобрити развојни план Северног морског пута до 2035. године.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Пре свега, сматрам да је неопходно да се одобри развојни мастер план Северног морског пута до 2035. године како би се обезбедио поуздан и безбедан транспорт робе дуж ове важне транспортне руте“, рекао је Путин на састанку о развоју Арктика.
Он је затражио од Владе да за план узме у обзир задатак дугорочног перспективног теретног саобраћаја дуж Северног морског пута, наводећи конкретне инвестиционе пројекте и обавезе шпедитера у погледу обима, као и величину номенклатуре потребне флоте ледоломаца.
Председник је такође наложио да се изради савезни закон о специјалној испоруци робе на Арктик.
„Већ смо говорили да је задатак од посебног значаја потпуно и благовремено снабдевање Северног морског пута. И молим вас да израдите специјалан савезни закон о северним испорукама“, додао је он.
Према његовим речима, закон „треба да одражава све аспекте, од утврђивања списка робе која се увози и обезбеђивања њеног транспорта, до планирања примене и праћења извршења свих ових мера“.
Он је навео да је неопходно да се утврде јасни рокови и обим за снабдевање бродова за рад на Арктику и предвиди изградња и одржавање спасилачке флоте и интегрисаних хитних спасилачких центара Министарства за ванредне ситуације.
„Неопходно је јасно фиксирати услове и обим испорука бродова флоте ледоломаца, теретних бродова арктичке класе… морају се прецизирати рокови. Као и компонентна опрема која је потребна за њихову изградњу“, истакао је руски лидер.
Имајући то у виду, неопходно је предвидети мере за модернизацију и проширење производних капацитета бродограђевних предузећа, додао је Путин.
Северни морски пут дужине више од три хиљаде наутичких миља (5.556 километара), који повезује Баренцово море и Берингов мореуз, најкраћи је пут између Европе и Азије, као и најкраћи морски пут између Далеког истока и европског дела Русије. Рута за транспорт робе са Далеког истока у Европу Северним морским путем је 14 хиљада километара.
Русија реализује федерални пројекат „Развој Северног морског пута“, који подразумева стварање инфраструктуре која ће повећати теретни саобраћај на 80 милиона тона 2024. и 110 милиона тона до 2030. године, као и повећање укупног капацитета морских лука на 110 и 115 милиона тона, респективно.
РУСИЈА
Путин: Арктик простор за сарадњу а не за геополитичке игре
Коментар