КУЛТУРА

Живот у рушевинама Југославије: Филм „Музеј револуције“ отвара Белдокс

Јубиларни 15. Белдокс фестивал отвориће документарни филм „Музеј револуције“, награђиваног аутора Срђана Кече, 11. маја у Дому омладине Београда. Филм као полазишну тачку узима никад довршени пројекат изградње великог музеја у Београду, у славу револуције народа Југославије.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Овај поетски документарац као полазишну тачку узима никад довршени пројекат великог музеја у Београду у славу револуције народа Југославије, који није одмакао даље од изградње подрума. Данас, 60 година касније тај запуштени простор насељавају друштвени изопштеници касног капитализма.
Прича прати девојчицу и њену мајку које за живот зарађују чистећи шофершајбне. У влажној, мрачној згради, „подруму револуције“, живи и старица са којом девојчица гради близак однос. На ободу града који се убрзано трансформише, три жене налазе уточиште једна у другој. Портретишући одрастање унутар напуштених рушевина утопијског пројекта, филм истражује однос колективних и индивидуалних снова, начин на који крах првих нагриза друге, постављајући питање о месту на ком ти снови и даље живе.
„Част ми је да овај филм отвара Белдокс, фестивал који већ годинама уназад негује програм пун филмских драгуља и јача везу документарног филма у Србији са регионалном и светском сценом. Премијера 'Музеја револуције' у Србији је за мене посебан догађај. Надам се да ће публика у филму пронаћи један нови поглед на Београд и на наше друштво, као и блискост са животима који су у њему приказани“ каже Кеча, аутор филма, поводом премијере овог документарца у Београду.
Како каже, овај филм се родио из жеље да исприча параболу о животу у структури сачињеној од прекинутих снова и идеја.
„За мене то представља суштинско искуство постјугословенских друштава, убрзано укључених у неолиберални процес и вртоглаве нивое неједнакости. Филм се фокусира на оне које је тај процес оставио најрањивијим и проналази их у тами простора Музеја револуције, који покреће алегоријски ниво приче“, наводи редитељ.
Филм је имао светску премијеру на ИДФА фестивалу у Амстердаму где је уврштен међу дванаест филмова номинованих за награду најбољи први дугометражни филм.
Јубиларни 15. Међународни фестивал документарног филма Белдокс 2022. биће одржан од 11. до 18. маја на седам локација у Београду на којима ће представити више од 100 документарних филмова у 12 програмских целина.
Коментар