ЕКОНОМИЈА

Радна група: Спремне све опције у случају прекида испоруке гаса преко Бугарске

На седници Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима представљени су најновији подаци о производњи, преносу и дистрибуцији електричне енергије, снабдевању гасом и нафтним дериватима у Србији.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

На седници су представљени подаци о резервама мазута у термоелектранама, производњи, увозу и довозу угља, као и о производњи, преносу и дистрибуцији електричне енергије, саопштило је Министарство рударства и енергетике.
Представници „Електромреже Србије“ и „Електродистрибуције Србије“ истакли су да не постоје проблеми у стабилности система и да се ремонти обављају по плану.
Када је реч о стању у гасном сектору у Србији, речено је да престанак испоруке гаса Бугарској не утиче на снабдевање српског тржишта овим енергентом, које се одвија несметано.
„Количине гаса су довољне за потребе свих потрошача, а остатак се утискује у подземно складиште гаса у Банатском Двору. Такође, спремне су све опције у случају да дође до прекида испоруке преко Бугарске“, истиче се у саопштењу.
На састанку је саопштено је да су повећане резерве нафте и нафтних деривата, као и да нема никаквих ограничења у снабдевању тржишта.
На састанку Посебне радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, поред представника Министарства рударства и енергетике, учествовали су и представници ЈП „Србијагас“, „Електропривреде Србије“, АД „Електромреже Србије“, „Електродистрибуције Србије“, „Нафтне индустрије Србије“ а. д., Пословног удружења „Топлане Србије“, Јавно комуналног предузећа „Београдске електране“, Града Београда, чланови Савета АЕРС-а, Дирекције за робне резерве, РХМЗ, „Транспортгаса“, „Србија карго“ а. д.
Претходно је и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да обустава испоруке гаса „Гаспрома“ Пољској и Бугарској, након што су две земље одбиле да плате тај енергент у рубљама, не утиче на снабдевање српског тржишта овим енергентом, те да Србија добија гас „Балканским током“ преко Бугарске, која је транзитна држава, пренео је РТС.
РЕГИОН
Бугарски Атлантски савет позива да се обустави транзит гаса у Србију
РУСИЈА
Брисел: Одлука „Гаспрома“ је покушај „уцене“, Варшава и Софија добијаће гас од суседа из ЕУ
Коментар