СПОРТ

Ултиматум Дина Рађе – Хрвати напуштају АБА лигу?

Кошаркашки клубови из Хрватске могли би да иступе из АБА лиге ако прихвате понуду КС Хрватске, на чијем је челу Дино Рађа, да се такмиче у такмичењима под окриљем ФИБА, односно такмичењима које признаје Кошаркашки савез Хрватске.
Sputnik
Кошаркашки савез Хрватске креће у велику реформу и како ствари стоје, иако се ради о „интересу хрватске кошарке“, највише могли да трпе клубови и АБА лиге.
На адресу хрватски клубова стигао је захтев за изјашњење у ком се наводи да тимови морају да одлуче до 13. маја да ли ће од сезоне 2022/23. играти у европским такмичењима под окриљем ФИБА – ФИБА Лига шампиона, ФИБА Европа куп и Алпе Адрија куп.
Лига шампиона и Европа куп нису спорни, то су европска такмичења у ком учествују лигови широм Старог континента, али учешће у Алпе Адрија купу могао би да значи излазак из АБА лиге.
Ова лига требало би да обухвата клубове из Аустрије, Чешке, Пољске, Словачке, Словеније и Хрватске, и ако би Цибона, Задар и Сплит потписали документ о игрању под ФИБА окриљем, то би онда значио и излазак из АБА лиге.
ХКС је од клубова тражио да одлуку донесу до 13. маја. Водећим људима истих достављен је и приступница којом би потписали пристанак за иступање из „лига које нису признате од стране ХКС“.
Кроз исту би клубови дали Савезу могућност да припреми финансијску конструкцију и план за даљу помоћ и подршку хрватским клубовима који би кренули овим путем, односно да грају такмичења која ХКС признаје.
Да ли би ово значио и потпуни крај АБА лиге, то се још не зна, али српска кошарка одавно би требало да се окрене себи јер играње АБА из године у годину постаје све бесмисленије.
Када НБА звезда доживи „апокалипсу“ – у Пиреју /видео/
Алимпијевић најбољи тренер Еврокупа
„Сунца“ опет засенила Луку, а „Врелина“ поново опекла Филаделфију /видео/
Коментар