ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ
Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).
Мало је слаткиша који су толико здрави попут црне чоколаде. Она не садржи пуно шећера, а пуна је здравих масти које ће вас задовољити. Црна чоколада је такође богата антиоксидансима.
Спречава добијање килограма
Један тип антиоксиданса у какау код лабораторијских мишева је спречио добијање килограма, показала је недавна студија. Како бисте осетили ову добробит, требало би да конзумирате црну чоколаду, јер млечне садрже више шећера и млека.
С обзиром на то да је ово истраживање спроведено на животињама, закључци се још не могу директно повезати са људима, али једно је јасно, мање калорија значи мања могућност за добијање килограма.
Уколико вечерњу порцију неке посластице замените мање калоричном, каква је црна чоколада, унећете мање калорија.
Црна чоколада смањује стрес
Смањује стрес
Једињења у чоколади имају хемијску улогу у смањењу стреса. Конзумирање 40 грама чоколаде сваки дан и то две недеље може да помогне да се опустите, односно може да снизи ниво хормона стреса, кортизола.
Најбоља опција заправо је да дневну порцију поделите, па први део поједете као поподневни међуоброк, а други део након вечере.
Може да смањи ризик од хроничних болести
Црна чоколада може да ојача срце, тачније, најновија истраживања показала су да је конзумирање чоколаде повезано са смањеним ризиком од срчаних болести, можданог удара и дијабетеса.
Како бисте осетили те користи требало би недељно да поједете шест порција чоколаде. Истраживачи ове бенефите повезују са флаванолима који имају антиоксидативна и антиупална дејства.
Побољшава пробаву
Пробава је повезана са многим системима у телу, од коже до расположења. Једињења у црној чоколади повезана су са растом антиупалних бактерија у микробиому црева.
Истраживање на људима показало је значајан раст добрих бактерија, након што су четири недеље пили пиће богато флаванолима из какаа, пише „Eat This Not That“, пренела је „Национална географија“.