РУСИЈА

„Гаспром“ ће ипак пустити у рад „Северни ток 2“

„Гаспром“ ће активирати копнене гасне капацитете пројекта „Северни ток 2“ како би се развијало снабдевање гасом северозападних региона Русије, рекли су у компанији „Гаспром“.
Sputnik

„С обзиром да се тренутно морски део гасовода 'Северни ток 2' не користи, и у складу са реализацијом програма гасификације потрошача северозападног региона, ‘Гаспром’ је одлучио да искористи вишак руских копнених капацитета за транспорт гаса у оквиру пројекта ‘Северни ток 2’ како би се снабдевали гасом северозападни региони Русије“, навела је компанија на Телеграму.

У случају да Немачка донесе одлуку о пуштању у рад онда може бити укључен само један крак „Северног тока 2“ са стопостотним оптерећењем, а пуштање у рад другог морског крака гасовода „Северни ток 2“ неће бити пре 2028. године, рекли су у „Гаспрому“.
Изградња гасовода „Северни ток 2“ је у потпуности завршена 10. септембра 2021. године. Немачка је, након што је Русија признала суверенитет Доњецке и Луганске Народне Републике, зауставила сертификацију гасовода „Северни ток 2“. Министар иностраних послова Немачке Аналена Бербок је раније изјавила да је пројекат фактички замрзнут.
РУСИЈА
Немачке власти позвале да се распусти фонд подршке „Северном току -2“
Коментар