РУСИЈА

Вашингтон врши притисак на Атину да преда системе С-300 Кијеву

После одбијања Турске да Украјини преда руске противракетне системе С-400 Вашингтон врши притисак на Атину да Кијеву преда системе С-300, пише турски лист „Стар“ позивајући се на своје изворе.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према наводима листа, „Американци притискају Грчку да пружи војну помоћ Кијеву и да у Украјину пошаље противракетне системе С-300 које поседују грчке оружане снаге“.
„Грчка страна тврди да је већ помогла Украјини у границама својих могућности. Према информацијама из грчких медија, то је једна од ретких земаља НАТО-а која има руске системе наоружања, али се на Грчку врши притисак да преда С-300 Украјинцима. Основни разлог због ког САД и Украјина траже руско оружје јесте у његовој способности да се моментално интегрише у украјински арсенал и да открива велики број циљева“, пише лист.
Портпарол Владе Грчке Јанис Иконому је раније саопштио да Атина не намерава да шаље Украјине противракетне системе С-300 руске производње или било које друго наоружање.
Агенција Ројтерс је, позивајући се на изворе, пренела да САД траже од Турске да системе С-400 које је набавила од Русије предају украјинској војсци.
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је изјавио да је та тема затворена и да су комплекси С-400 турско власништво.
Америчке власти сада по целом свету траже противракетне комплексе руске или совјетске производње које би Украјина могла да употреби против руске авијације.
РУСИЈА
УЖИВО Руска војска оборила три украјинска хеликоптера, два авиона и два дрона "Бајрактар"
Коментар