СВЕТ

Кинески телескопски низ на Антарктику почиње потрагу за планетама сличним Земљи

Мали кинески телескопски низ постављен на Антарктику почео је са радом како би посматрао егзопланете или планете сличне Земљи, наводи се у саопштењу Кинеске академије наука.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Објекат, који се састоји од четири оптичка телескопа и једног блиско инфрацрвеног, постављен је на кинеској станици Џонгшан током 38. антарктичке научне експедиције у земљи, преноси Кинески интернационални радио.
Сјуелонг и Сјуелонг-2, два кинеска поларна ледоломца, кренули су на експедицију прошлог новембра из Шангаја и вратили се у априлу.
Низ телескопа је постављен на екваторијални носач, а отвор четири телескопа у оптичком опсегу је 150 мм, а блиског инфрацрвеног 200 мм, наводи се у саопштењу.
Верује се да је Антарктик погодно место за астрономска истраживања. Кина је већ инсталирала два антарктичка геодетска телескопа, АСТ3-1 и АСТ3-2, на овом континенту.
Коментар