РЕГИОН

Патријарх Порфирије на челу Световасилијевске литије у Никшићу /видео, фото/

Традиционална свечана литија у част Светог Василија Острошког одржана је данас у Никшићу.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Овогодишњи празник био је посебан јер се обележава велики јубилеј који прошле године није могао бити прослављен због тешке епидемиолошке ситуације – 350 година од смрти Св. Василија, а литију је предводио патријарх Српске православне цркве Порфирије.
Уз патријарха Порфирија и митрополита Јоаникија било је и руководство Општине Никшић на челу са председником Марком Ковачевићем. На литији је био и бивши премијер Здравко Кривокапић, као и функционери ДФ-а Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Марко Бато Царевић.
Молитвени ход у славу Светог Василија у Никшићу одржан је 26 годину заредом. Прва литија одржана је 1996. Године када су Никшићем пронесене мошти Светог Василија Острошког Чудотворца, преноси Радио-телевизија Никшић.
Претходно је епископ будимљанско-никшићки Методије пожелео добродошлицу патријарху Порфирију који је потом поздравио окупљене на Тргу, где је литија застала.
„Христос васкрсе Црна Горо и браћо православни Срби и браћо и сестре Никшићани. Сви се радујемо васкрсењу Христовом, радујте се сви народи, сви људи. Господ васкрсе ради нас и нашега спасења и свих људи независно ком народу припадају и на који начин се богу моле. Ево заиста васкрсе Господ, не као у миту и причи, него заиста и донесе нама људима све за чим смо трагали кроз векове. Победио је смрт и учинио да код нас никад више мрак и тама немају последњу реч. Господ је својим васкрсењем учинио да мржња и зло немају последњу реч, него заједница и љубав и да се све на томе заснива. Учинио је да смрт није оно што ћемо последње рећи о себи. Учинио је да живот има последњу реч у нашим животима“, нагласио је патријарх.
Он је додао да се у протекла четири дана налази у Црној Гори и да иде по траговима корена који је Свети Сава засадио у нашем народу.
„Многи су изникли из тог светосавског корена. Био сам у Милешеви, Пљевљима, Херцеговини и данас сам служио код моштију Светог Василија. И ево сад у граду Никшићу овде имам прилику да доживим круну духовне радости. Сви пастири носе зебњу у себи какав је наш народ и да ли је на правом путу ви данас овде сабрани и нарочито од јуче, када смо имали прилику, боравећи у Острогу да видимо реке и реке људи из свих крајева где живе православни Срби. Имали смо прилику да видимо и људе који припадају и другим народима. Господ наш Исус је господ свих људи“, додао је он.
Патријарх је поручио да је Свети Василије Христов човек и да он пред њим заступа све оне који му се моле.
„Гледајући вашу љубав, веру, чежњу за истином и слободом, не само да смо охрабрени, него сте и нама задали задатак да не смемо одступити са Христовог пута и да никада не смемо издати Светог Василија и Светог Саву, али и многе мученике који су се определили за Христа. Долазећи у ову предивну земљу Црну Гору и код Светог Василија, јасно нам је да је Светосавски православни српски народ једном за свагда опредељен за светост и саборност. Да знамо ред и поредак, ко је старији, а ко млађи. Знамо да само љубав према Богу и ближњима чини нас да смо истински обасјани радошћу. Знамо да смо без љубави потпуно празни и да смо заправо ништа. Ово је неопходно свима појединцима, данас је неопходна и молитва. Људи су изгубљени у свету егоизма, мери се само што је успешно, а да ли су људи сами и усамљени постаје проблем. Христолика љубав је оно што нас спаја са другима, кад волимо једни друге, знамо и ко смо. Требамо да разумемо друге, јер кад их разумемо испуњавамо заповест божју. Љубав непријатеље претвара у пријатеље“, поручио је патријарх.
Додао је да мира нема, уколико нема мира са Богом и уколико не праштамо једни другима.
„Када се миримо са богом, миримо се и једни са другима. Да сте благословени молитвама Светог Василија, све вас ми архијереји, свештеници и монаси носимо у својим душама и где год да смо макар једно „Господи помилуј“ упућујемо за вас. Молим вас да се и ви молите за нас“, казао је патријарх.
Након говора патријарха, окупљени верници су кренули ка Саборном храму Светог Василија.
РЕГИОН
Патријарх Порфирије служио литургију под Острогом, слила се река верника из целог региона /видео/
Коментар