РУСИЈА

Г7: Русији нове санкције, Балкану помоћ по питању угљоводоника

Земље чланице Г7 обећале су да ће проширити санкције на секторе од којих је Русија посебно зависна, наводи се у саопштењу земаља, преноси Франс прес.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Потврђујемо нашу одлучност да и даље јачамо економски и политички притисак на Русију“, наводи се у саопштењу агенције уочи сутрашњег самита.

Државе истовремено апелују на Кину да не помаже Русији, између осталог и „поткопавањем“ санкција против ње или „оправдавањем“ руских акција у Украјини.
У саопштењу се истиче да Група 7 намерава да помогне Западном Балкану да смањи зависност од руских угљоводоничних сировина.

„Морамо наставити да помажемо Западном Балкану да смањи зависност од руских угљоводоника и да се умањи њихова рањивост када су у питању економски притисци“, прецизирано је у саопштењу земаља.

Како је саопштила министарка спољних послова Велике Британије Лиз Трас у интервјуу за „Дејли експрес“, земље Г7 треба да врше економски притисак на Москву све док се не заврши специјална операција у Украјини.
„Ми не тежимо смени режима у Русији. Желимо коначан крај сукоба уз ограничавање Русије“, истакла је Трас.
Такође је апеловала да се улажу напори како би се Европа ослободила зависности од руских енергената.
СВЕТ
Борељ: Планирамо још 500 милиона евра помоћи за Кијев, Г7 о нафтном ембаргу против Русије
РУСИЈА
„САД дају новац, Кијев – топовско месо“: Украјина планира да укључи у борбена дејства милион људи
Коментар