РУСИЈА

Русија за 25 одсто смањила испоруке гаса преко Украјине

"Оператер гаснотранспортног система Украјине" примио је од "Гаспрома" захтев за транзит гаса у висини од 46,8 милиона кубних метара. То је минимална количина од јануара ове године.
Sputnik
Захтев је поднет само за једно од два чворишта овог система – гасну страницу "Суџа". За коридор "Сохрановка" није био поднет захтев.
Подсетимо, јуче је кроз украјински систем у правцу Европе прошло 62,7 милиона кубних метара гаса. С тим у вези, данашњи транзит је за 25 одсто мањи у односу на јуче.
Десетог маја компанија „Оператор ГТС Украјине“ објавила је да од 11. маја обуставља транзит гаса у Европу преко станице „Сохрановка“ због околности више силе: наводно, компанија не може да контролише пограничне компресорне станице Новопсков у Луганској области.
„Гаспром“ је са своје стране саопштио да не види никакве препреке за наставак транзита преко станице „Сохрановка“. Према речима портпарола компаније Сергеја Купријанова, „Гаспром“ у потпуности испуњава све своје обавезе према европским потрошачима и испоручује гас за транзит преко Украјине у складу са уговором.
РУСИЈА
„Гаспром“ прекида транспорт руског гаса кроз Пољску гасоводом „Јамал-Европа“
Коментар