НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривено колико се пута сваког дана ваши подаци деле док користите интернет

Студија Ирског савета за грађанске слободе показала је да се подаци просечног европског корисника деле 376 пута дневно, а оног из Америке чак 747 пута.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Приход од дигиталног оглашавања је оно што већину интернет услуга чини бесплатним за коришћење, а да би компаније знале коме да пласирају одређени оглас, прикупљају њихове податке.
Подаци се деле између брокера који делују у име оних који желе да постављају огласе, у стварном времену, док се веб-страница учитава испред некога ко је посећује. Сами брендови у рекламама нису укључени у тај процес.
Ти подаци садрже информације о уређају на којем се страница учитава, неке појединости о томе где се тај уређај налази и друге информације као што су претходно посећене веб-странице и њихов предмет.
Све се то догађа аутоматски, у делићу секунде, и представља мултимилионску индустрију.
Како преноси портал „Зимо“, бројке у извештају Савета не укључују резултате од два највећа технолошка дива који се финансирају од прихода од оглашавања — „Мете“ и „Амазона“.
Иначе, Ирски савет за грађанске слободе је покренуо неколико судских спорова против индустрије која се бави дигиталним оглашавањем, али и против Европске комисије за заштиту података. Наиме, сматрају да се оваквом праксом дигиталног оглашавања крши приватност корисника, јер нико никада није изричито пристао на ову праксу.
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Представљен нови пуњач за мобилне телефоне: Сто одсто пуна батерија за само девет минута /видео/
Коментар