НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Зашто је жалфија моћна биљка

Миришљави жбунови кадуље или жалфије сивозеленкасте боје и љубичастих цветова дивље расту у широком појасу Медитерана, али и у Сићевачкој клисури. Како се и за шта употребљава жалфија?
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Новинар и народни травар Момчило Антонијевић, истиче да је жалфија дивља биљка, првенствено лековита и медоносна. Медитеранска је биљка и кажу да расте на брду иза мора. Карло Велики чувени франачки цар био је велики љубитељ жалфије и наредио је да ова биљка мора да се гаји у сваком манастиру широм његовог царства.
Жалфија у свом саставу има есенцијална уља која дају тај етерични мирис, садржи танине и још неке лековите супстанце.
„Захваљујући Бројсу фитотерапеуту кренула је мода да се жалфија прво кува па јој се додају све друге биљке. Тада етерична уља испаре. Некада је потребно прескочити уље жалфије, јер може да се изазове конвулзија. Чај од жалфије не треба да пију мала деца, труднице, дојиље, пацијенти са епилепсијом“, објашњава Антонијевић, преноси РТС.
Он истиче да чај од жалфије делује као јак антисептик, зауставља и крварење, па се препоручује за испирање усне дупље. Препоручљив је и код жена у менопаузи, јер је хормонални балансер. Користи се за инхалацију помешан са еукалиптусом. Препоручује се људима који имају проблем са јетром, меша се са наном или матичњаком. Пије се без шећера.
Жалфија се користи и у козметици, меша се са глином.
Коментар