СВЕТ

Борељ се залаже за војску Европске уније

Европској унији су потребне сопствене оружане снаге да би осигурала своју безбедност, поручио је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Ново безбедносно окружење показује да ЕУ мора да преузме већу одговорност за своју безбедност. Због тога нам треба модерна и интероператибилна европска војска“, написао је Борељ на свом блогу.
Према његовим речима, ЕУ треба да ради у три основна правца.
Прво, чланице морају да раде на јачању борбене готовости снага, друго, да повећају постојеће капацитете, квалитативно и квантитативно у наредних пет година, а треће да у дужем временском периоду развију заједничке кључне будуће капацитете, рекао је он.
„Време је да се унапреди европска одбрана. Треба да ојачамо европску одбрамбену индустрију и да будемо оперативни са потребним војним капацитетима. Да можемо да повећамо војне способност одбране, да оснажимо НАТО и подржимо боље наше партнере“, нагласио је Борељ, пренео је Танјуг.
Коментар