РУСИЈА

Лукашенко: Успели смо да зауставимо финансијске проблеме; Треба да делујемо као јединствени фронт

Евроазијска економска унија успела је да у условима западних санкција заустави проблеме на монетарном и финансијском тржишту, али се притисак Запада појачава, изјавио је белоруски председник Александар Лукашенко. Он је додао да је неопходно да све чланице уније делују као јединствени фронт.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

„Састанак се одржава у тешким геополитичким и економским условима. Међутим, успели смо да зауставимо проблеме на монетарно-финансијском тржишту“, истакао је он током говора на седници Савета ове организације, која се одржава у онлајн формату.

Лукашенко је објаснио да ће западне санкције против Москве и Минска погодити све чланице уније и апеловао на земље које у тренутним условима не показују предузимљивост да се „уједине и делују као јединствени фронт“.
Белоруски лидер је још додао да се у условима западних санкција не треба затварати у оквире уније.

Од посебног су значаја развој међународне економске сарадње са трећим земљама и интеграционим удружењима. У условима санкција не треба да се затворимо у оквиру граница наше економске уније. Осим такозваног колективног Запада, у свету је доста држава које су спремне на развијају са нама равноправне, узајамно корисне односе са поштовањем, оценио је он.

Белоруски лидер је оценио и да је у вези са очекиваним порастом потражње хране у свету, неопходна тесна координација у оквиру прехрамбене безбедности и како би се спречио недостатак робе.
Према његовим речима, унија такође треба да усвоји хитне мере за реформатирање логистике унутар организације.
Лукашенко је закључио и да је неопходно брзо реализовати план сарадње са Кином, као и радити на развоју билатералне сарадње са Пекингом у области дигиталних транспортних коридора.
РУСИЈА
Путин: Упркос препрекама Запада, интересовање за Евроазијску економску унију расте
Коментар