ДРУШТВО

Научници открили како чај од камилице делује на тело

Маме и баке, изгледа, нису погрешиле. „Пиј чај од камилице, свидеће ти се“, фраза је коју смо, са мање или више речи, чули од родбине или блиских пријатеља који су желели да се брину о нама када нам је лоше.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Према списатељици Рут Клифорд која је објавила књигу „Здравље и медицина кроз историју“, још од цивилизације Астека, лекари су препоручивали биљне чајеве за опуштање, али и за лечење разних болести.
Због једноставне чињенице да су топао напитак помажу у борби против хладне климе и симптома који из тога произилазе, као што је прехлада. Али које посебне предности има камилица? Стручњаци алтернативне и хомеопатске медицине потврђују да ова биљка има антиинфламаторна и антиоксидативна својства.

Чудо од биљке

Тело се упали када постоје органи у којима се течност акумулира у ткивима, то може бити због лоше исхране и седентарног начина живота. Када једете храну богату мастима, шећером или натријумом, осећате да вам стомак отиче, зар не?
Сада, не само да ваш стомак отиче, већ различита ткива органа у вашем телу могу имати исти оток и из истог узрока. Чај од камилице ублажава ове симптоме јер поправља желудачну мембрану и помаже у свим процесима варења.
„Империјал колеџ“ из Лондона спровео је истраживање у којем је дошао до закључка да камилица смањује анксиозност и доприноси опуштању организма утичући на повећање аминокиселина које опуштају ткива.
Чланак у часопису „Medical Archive“ са Кубе, показао је да камилица има лековита својства. Такође је антисептик, антиалергијски, аналгетик, антиинфламаторни и бактериостатски (који спречава размножавање бактерија) па се ова биљка користи код пародонталних тегоба.
Министарство здравља Боливије објавило је расправу да истакне 10 предности ове инфузије. Међу већ поменутим својствима, ту су и регулација дигестивних поремећаја као што су мучнина, повраћање и гасови; несаница; губитак апетита и грип.
Такође се верује да је природни избељивач, видели смо је као главну компоненту неких шампона и „чудотворних“ производа на тржишту. Неки људи је користе за влажење коже и хлађење у врућим данима.
Са хладном водом од инфузије можете правити облоге за смањивање отока било ког дела тела који је претрпео ударац након лошег сна, пренео је „Магазин новости“.

Како је треба припремити?

Да бисте то урадили како треба, потребно је да кувате шољу воде четири минута на средњој ватри. Затим течност послужите у чинији и у кључалу воду додајте цветове камилице.
Покријте инфузију и заборавите на њу још четири минута. Након овог времена процедите шољу и попијете чај.
Коментар