Постоји могућност да се храна коју сте управо појели, а која је прошла кроз једњак до улаза у желудац, врати у грло (заједно са мало желудачне киселине). Ако се то догоди, могу се јавити симптоми горушице, као што су пецкање у грудима и грлу и кисели укус у устима, а може доћи и до повраћања, наводе гастроентеролози.
Студија објављена у журналу „Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism“ такође је показала занимљиве резултате. У њој пише да и положај током самог конзумирања хране утиче на на њено варење, а посебно на апсорпцију хранљивих материја. Откривено је, наиме, да једење у усправном положају убрзава пражњење желуца и побољшава апсорпцију аминокиселина.
Да ли се икада препоручује лежање одмах након оброка?
Не постоји сценарио у којем би било препоручљиво лежати након оброка. А то нарочито важи за особе са одређеним здравственим проблемима, као што су гастроезофагеална рефлуксна болест и желудачна кила, преноси Сити магазин.
После оброка свакако је боље да седите или будете у стојећем положају (или још боље, у шетњи) најмање 30 минута, а после вечере још дуже – најмање два сата пре одласка на спавање.