НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Гугл транслејт добио функцију на коју се чекало две године

Корисници апликације Гугл транслејт сада могу да чувају историју својих превода на клауду.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Гугл је још 2020. године кориснике апликације Гугл транслејт (Гугл преводилац) обавестио о измени начина чувања података. Ова промена се потпуно неприметно догодила тек сада, две године касније.
гугл транслејт
У фебруару 2020. године, поједине кориснике апликације је сачекало обавештење – „Историја превода ће ускоро бити доступна када се улогујете и биће централизовано подесива у секцији My activity. Прошла историја ће бити обрисана у току надоградње, те је битно сачувати преводе које желите да буду запамћени, како би им лако приступили у будућности“.
Пре ове промене, корисници су могли да чувају појединачне преводе на појединачним уређајима, што је било добро за приватност, али не тако добро за континуитет на платформама - преводе са телефона нисте могли да видите на рачунару или таблету, и обрнуто.
Након обавештења које је стигло корисницима, није су дуго чула реч од компаније „Гугл“, што је прилично чудно када се ради о овако важној промени. Ипак, две године касније, промена је стигла и доступна је корисницима, пише „Смартлајф“.

Шта је ново у апликацији

Уколико корисници желе да сачувају историју превода на клауду, морају бити улоговани на свој налог док користе апликацију, односно морају да се увере да им је укључена опција Web & App Activity control у подешавању налога. Историја није моментално доступна на свим уређајима, већ се синхронизација врши на неколико сати, те ваши преводи остају локални неко време.
Коментар