РЕГИОН

Бугарски премијер извиждан пошто је рекао да је Русија „измишљени бранилац словенства“

Бугарски премијер Кирил Петков суочио се са незадовољством неких учесника након помињања Русије на догађају организованом поводом одавања почасти револуционарном песнику Христу Ботеву (1848-1876) и свима који су погинули за слободу и независност Бугарске од Отоманског царства.
Sputnik
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Због учесталих хакерских напада и ометања сајта Спутњик Србија и наших канала на Фејсбуку и Јутјубу, све вести пратите и на каналу Спутњик Србија на Телеграму и преко мобилне апликације која ради неометано, а коју можете преузети са овог линка, а видео садржај на платформи „Одиси“ (odysee.com), као и на платформи „Рамбл“ (rumble.com).

Сваке године 2. јуна на врху Околчице на Балканским планинама одржава се свечаност у знак сећања на подвиг Ботева и његове јединице.
У поздравном говору премијер се обратио суграђанима, подсетивши их на подвиг њиховог сународника.
„У историји човечанства има много државника и владалаца од којих су се неки трудили да удовоље моћницима овога света. Врло мало људи је заиста спремно да све дâ у име свог идеала. Христо Ботев је био управо такав, његов идеал је била слободна Бугарска“, рекао је Петков.
Он је додао да је бугарски револуционар био непомирљив када је била у питању свака неправда, након чега је цитирао Ботевљеве речи у вези са Русијом. Изјава је изазвала различите реакције присутних: зачули су се узвици негодовања, а неки су звиждали.
„‘Русија, та измишљена заштитница словенства, користи још радикалнија средства да са лица земље збрише бугарске колоније’. То су речи Христа Ботева о проблемима бесарабских Бугара у Руском царству“, рекао је Петков.
Речи Ботева о Русији објављене су у његовом чланку за лист „Знамја“, који је он уређивао 1874. године. У чланку је писао о судбини бесарабских Бугара седамдесетих година XIX века. У овој „обећаној земљи“, писао је Ботев, Бугаре су, као и на другим местима, „тукли..., уништавали и кажњавали по законима варварске деспотовине“.
Коментар