ДРУШТВО

Шест нездравих навика које штете организму

Тајна дугог и здравог живота је у добрим и здравим навикама.
Sputnik
Међутим, људи понекад праве ствари раде на погрешан начин, због чега, осим што не постижу жељени резултат, додатно погоршавају стање свог организма.

1. Испијање воде

Хидратација је свакако неопходна, али недавна истраживања су показала да превелика количина воде заправо може бити опасна јер смањује ниво соли у организму. Превелика количина соли у телу, свакако је лоша, а вода је корисна за њено регулисање.
Ипак, то не значи да треба да претерујете са количином попијене воде. Поред тога, саветује се да будете опрезни када је у питању флаширана вода, јер су поједине студије показале да неке пластичне флаше садрже фталате, који могу да поремете ниво хормона када доспеју преко воде у организам.

2. Разговор о проблемима

Велики број људи, па и сами стручњаци за психологију, саветују да „избаците“ све из себе, јер је то много боље него да скупљате тугу и горчину.
Међутим, студије су показале да, након неког времена, понављање и размишљање о проблемима заправо може да доведе до анксиозности, стресних поремећаја и депресије, јер разговор о проблемима подразумева размишљање о њима и њихово понављање.
Следећи пут када будете имали неки проблем, разговарајте о њему, али у циљу проналажења адекватног решења.

3. Јутарње вежбе

Студије су показале да није нарочито здраво вежбати одмах након буђења. Стручњаци са Универзитета Брунел у Мидлсексу, утврдили су да захтевни тренинг у раним јутарњим часовима може да повећа ризик од бактеријских и вирусних инфекција, јер може да доведе до поремећаја имуног система.
Ризик за то није велики, али је свакако препоручљиво да тренинг обављате нешто касније.

4. Витамински суплементи

Продаја витаминских суплемената је букнула када је глобална пандемија била у пуном јеку. Витамини свакако јесу добри, али ослањање само на суплементе попут гвожђа, магнезијума и витамина Б6, повећава стопу морталитета, нарочито код старијих жена.
Исто тако, узимање витамина Е може да буде ризично по мушко здравље. Неопходно је да се, на првом месту, постарате да неопходне храњиве материје уносите у свој организам преко хране.

5. Претеривање са кремом за сунчање

У топлијим месецима, саветује се да редовно користите креме са заштитним фактором, како бисте своју кожу заштитили од штетног утицаја сунчевих зрака. Међутим, ако стално користите креме са заштитним фактором, спречавате кожу да упије витамин Д.
Ово може да доведе до рахитиса, остеомалације и депресије. Британски лекари саветују да проведете око 10 минута дневно на сунцу, без употребе заштитне креме.

6. Избацивање масти из исхране

Упамтите да нису све масти исте. Ослобађање од „добрих“ масти као што су омега-3 масне киселине може бити штетно по ваше здравље. Ове корисне масти, претежно се налазе у риби, орашастим плодовима и семенкама лана.
Одржавају кожу и срце здравим, па правите велику грешку ако их потпуно избаците из исхране, пренео је "Објектив".
Коментар