РУСИЈА

Руски универзитети више не раде по „Болоњи“

Сви руски универзитети искључени су из Болоњског процеса, саопштио је заменик министра науке и високог образовања Дмитриј Афанасјев.
Sputnik
Како је рекао, Болоњска група је још 11. априла саопштила је да укида представништво Русије и Белорусије у свим повезаним структурама.

„С обзиром на то да су наши ректори, руководиоци образовних институција потписали обраћање Руског савеза ректора о подршци председника у вези са специјалном војном операцијом, фактички су тиме све образовне организације земље искључене из Болоњског процеса. Та декларација није споразум, не треба да га раскидамо, да се повучемо из неког договора. Ја бих рекао да је нас напустио Болоњски систем, а не ми њега“, рекао је заменик министра.

По његовим речима, увођење основних и мастер програма није побољшало ниво компетентности студената.
Министар образовања Валериј Фаљков саопштио је раније да се према Болоњском систему треба односити као према прошлој етапи. Како је истакао, будућност је у сопственом јединственом систему образовања у чијој основи морају бити интереси националне економије и максималне могућности за сваког студента.
Болоњски процес је настао након што су Министри образовања 29 европских држава у италијанском граду Болоњи 19. јуна 1999. године потписали Болоњску декларацију о реформи система високог образовања Европе.
ДРУШТВО
Може ли Србија да одбаци „Болоњу“: Хуманистичко школство против западне идеолошке производње кадрова
Коментар