РУСИЈА

Епархије Крима прешле под надлежност московске патријаршије

Синод Руске православне цркве примио је Кримску епархију Украјинске православне цркве под директну надлежност Московске патријаршије, одлучио је Синод РПЦ којим председава патријарх московски и целе Русије Кирил.
Sputnik

„С обзиром на практичну немогућност редовног општења између ових епархија и Кијевске митрополије, примити Џанкојску, Симферопољску и Феодосијску епархију под директну канонску и административну надлежност патријарху московском и целе Русије и Светом синоду Руске православне цркве“, наводи се у саопштењу Синода.

Истовремено се објашњава да су захтев за прелазак под непосредну надлежност упутили епископи Џанкојске, Симферопољске и Феодосијске епархије.
Сабор Украјинске православне цркве, у чијем саставу су епархије Крима, дао је 27. маја епархијским епископима право да самостално одлучују о појединим питањима из надлежности Синода или поглавара УПЦ.
Данашњи Синод у Москви одлучио је да се на територији Крима формира Кримска митрополија у саставу Џанкојске, Симферопољске и Феодосијске епархије. За поглавара Кримске митрополије постављен је митрополит симферопољски и кримски Лазар.
Коментар