Истраживање је трајало пет година, а закључак је да зељасто поврће подмлађује мозак, у просеку за 11 година.
„Звучи скоро невероватно, али конзумација ових намирница утиче на боље когнитивне способности, а све захваљујући нутријентима који утичу на заштиту мозга“, изјавила је аутор студије Марта Морис.
Зељасто поврће за здравији мозак
Истраживачи су открили да зељасто поврће садржи бројне нутријенте који утичу на спречавање старости мозга, попут витамина Е, бета-каротена, витамина К и других састојака. Уз то, научници сматрају да исти ови нутријенти спречавају запаљења и обољења мозга.
Такође, у студији је наглашено да конзумација зељастог поврћа има дугорочне, али и тренутне бенефите по здравље.
У лиснато поврће убрајају се: артичока, блитва, енотера, коморач, матовилац, празилук, рабарбара, радић, салата зелена, салата ендивија и спанаћ.
У купусњаче односно зељасто поврће убрајају се: броколи, карфиол, кељ главичар, кељ лишћар (раштан), кељ пупчар и купус, пренео је портал „Магазин Новости“.