ЕКОНОМИЈА

Ко намерно оштети инфраструктуру или воз „Соко“ прети му казна до осам година затвора

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић издао је оштро упозорење у којем наводи да свима који уништавају инфраструктуру брзе пруге од Београда до Новог Сада и имају намеру да оштете брзи воз „Соко“ прети казна до осам година затвора.
Sputnik
После најновијих инцидената, каменовања „Сокола“ и постављања баријере на прузи Београд - Нови Сад, министар Момировић наглашава да ће сви они који свесно уништавају железничку инфраструктуру и имају намеру да угрозе животе радника и путника, бити идентификовани и кажњени у складу за законом, саопштено је из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре (МГСИ).
„Припадници МУП-а Републике Србије, у сарадњи са компанијом Србија воз и МГСИ, привели су особе које су каменовале воз „Соко“ и оштетиле га. Нови пример неодговорног понашања појединаца је постављање баријера на брзој прузи Београд – Нови Сад. Овакви поступци изазивају огромну опасност по безбедност свих учесника у саобраћају угрожавајући на стотине живота, као и редовно одвијање железничког саобраћаја, те ће стога представници министарства, „Инфраструктуре железнице Србије“ и „Србија воза“ у сарадњи са надлежним полицијским и правосудним органима учинити све да се лица идентификују и законски процесуирају“, саопштио је министар Момировић.
Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре апелује на грађане да се понашају одговорно и да чувају возове и имовину Републике Србије, како би се железнички саобраћај одвијао безбедно и неометано.
„Возови као и железничка инфраструктура припадају свима нама и једино их домаћинским односом можемо сачувати. Држава улаже велика финансијска средства у модернизацију целокупног железничког сектора и молимо све грађане да се домаћински односе према железничкој инфраструктури и државној имовини“, апелује Момировић.
МГСИ саопштава да је Закон о железници предвидео да се за уништење, оштећење или крађу делова железничке инфраструктуре, без обзира на њихову количину и вредност може изрећи казна затвора од три месеца до пет година, а у случају да неко лице због тога буде тешко повређено или се начини имовинска штета великих размера, казна затвора је од једне до осам година, пренео је Б92.
СРБИЈА
Полиција открила ко је каменовао брзи воз „Соко“
Коментар