ДРУШТВО

Да ли би требало прати печурке пре спремања јела?

Правило је да воће и поврће пре конзумирања увек треба опрати, али када је реч о печуркама мишљења су подељена.
Sputnik
И кувари по том питању нису сложни. У школама за куваре прање печурака водом сматрало се грехом, па је саветовано да се прљавштина уклони влажним папирним убрусом.
Наиме, прање печурака сматрало се лошим, јер тако могу да упију воду и промене боју. Међутим, аутор књиге из 1990. године „Curious Cook: More Kitchen Science and Lore“, Харолд Мекги, тврди да печурке једва и да апсорбују воду приликом прања.

Требате ли прати печурке?

Без обзира на различита мишљења о томе како уклонити прљавштину са печуркама, нема сумње да их је важно очистити пре кувања, јер поврће понекад може на себи да има бактерије.
Прљавштина се лако увуче у пукотине на печуркама. Када је реч о свежим смрчцима, најбоље их је прво добро протрести у папирној кеси како би се уклонила сва прљавштина. Затим их, непосредно пре кувања, пребаците у чинију са хладном водом са неколико кашика соли.
Одмах их пребаците на убрус и добро осушите. Због јединственог облика ове врсте печурака, већа је вероватноћа да ће да упију воду, стога не би требало прескочити корак сушења, пренео је портал „Кликс“.
ДРУШТВО
Ново истраживање показало зашто сунђер није добар избор за прање судова
ДРУШТВО
Шест нездравих навика које штете организму
ДРУШТВО
Истине и заблуде о „чудесној здравој храни“
Коментар