РУСИЈА

Макрон Зеленском: Русија је била, јесте и биће део Европе, мораћете да преговарате са Москвом

Председник Француске Емануел Макрон је изјавио да је поновио председнику Украјине Владимиру Зеленском да је Русија моћна држава, која је била, која јесте и која ће бити део Европе, а да ће Кијев морати да преговара с Москвом.
Sputnik

Ми, Европљани, делимо један континент, а географија је тврдоглава – Русија никуда с тог континента неће отићи. Она је била, јесте и биће његов део.

Емануел Макрон
председник Француске
„Никада нисам делио приступ према којем ћемо данас почети рат с Русијом, а сутра ћемо желети да је уништимо. Не“, рекао је Макрон на заједничкој конференцији за новинаре с румунским председником Клаусом Јоханисом и додао да је у сталном контакту са Зеленским.

Кијев је дужан да преговара с Москвом

Емануел Макрон је истакао да су украјинске власти дужне да преговарају с Русијом након успостављања примирја.
„Доћи ће дан кад ћемо помоћи Украјини да опстане... када ће бити успостављен прекид ватре, мораћемо да почнемо да преговарамо. Председник Украјине и чланови владе су дужни да преговарају с Русијом“, рекао је Макрон и нагласио да ће тог дана и Европљани седети за преговарачким столом, као гаранти безбедности.
На питање да ли је могућа његова посета Кијеву ове седмице, Макрон је одговорио да сматра да је „неопходна нова дискусија с Украјином“.
Председник Француске је у уторак допутовао у посету Румунији како би се састао с француским војницима размештеним у тој земљи, у оквиру мисије НАТО-а.
Коментар