РЕГИОН

Милановић: „Украјина кандидат за ЕУ?! У реду. БиХ кандидат истога дана!“

„БиХ је у безбедносном и сваком другом смислу у бољем стању од Украјине и нема ниједног разлога да не добије тај статус“, сматра хрватски председник, Зоран Милановић.
Sputnik
„Постане ли Украјина кандидат за ЕУ, хрватска Влада мора категорички да захтева да истог дана то постане и Босна и Херцеговина“, рекао је хрватски председник Зоран Милановић у петак у Охриду.
Лидери Француске, Немачке и Италије састали су се у четвртак са украјинским председником Володимиром Зеленским у Кијеву и поручили му да подржавају статус кандидата за Украјину.
„Очекујем да Влада и њени представници, када се буде говорило о давању статуса кандидата Украјини, категорички затраже да га добије и БиХ“, рекао је.
„Украјина кандидат? У реду. БиХ кандидат истога дана“, нагласио је Милановић.
Милановић учествује на Преспанском форуму на Охриду и у петак се састао са македонским колегом Стевом Пендаровским, пише Јутарњи лист.
Северна Македонија статус кандидата већ дуго има, али почетак преговора блокира Бугарска. Милановић се тој блокади противи и неколико је пута јавно замерио Софији на томе.
„Статус кандидата, то је нека нада. С том надом Македонија живи већ предуго. Чуди ме да је нису изгубили и постоји опасност да се људи окрену од тога, да схвате да их вуку за нос“, рекао је.
„На Бугарима је да виде куда то води и да ти преговори крену“, закључио је Милановић.
СВЕТ
Европска комисија подржала статус кандидата за ЕУ Украјини и Молдавији
Коментар