РУСИЈА

Губернатор Калињинградске области: Спрема се одговор на одлуку Литваније о транзиту

Губернатор Калињинградске области Антон Алиханов изјавио је да Русија разматра одговор на одлуку Литавније да значајно смањи железнички транзит терета у ту област из других региона Русије. Одлука је незаконита и може имати далекосежне последице по ЕУ, додао је он.
Sputnik
Мере које се разматрају могле би да погоде транспортни систем балтичких држава, истиче губернатор.
Алиханов је нагласио да се транзит нафтних деривата наставља и да он није ограничен до 10. августа.
"Спремали смо се за смицалице суседа", рекао је он и додао је активиран један трајект и брод за превоз терета који саобраћа од Русије до луке Балтијск. До краја године биће им потребно још седам бродова.
Он је раније рекао да су "Железнице Литваније" обавестиле Калињинградску железницу да ће од поноћи прекинути транзит више врста робе која је обухваћена европским санкцијама у Калињинградску област и из ње.
Наводно, они су добили објашњење од Европске комисије да се на робу чији увоз је забранила ЕУ не односи дозвола на основу које се транзит раније обављао.
По речима Алиханова, према прелиминарним проценама, то се односи на око 40-50 одсто целокупног асортимана транзитног терета. У питању су грађевински материјали, цемент, метали и друге важне ствари.
Ова ситуација захтева од власти да повећају увоз робе бродовима.
РУСИЈА
Литванија покушава да економски угуши Калињинград
Коментар