ДРУШТВО

Десет намирница које никада не треба да замрзавате

Замрзавање хране је савршен начин да скратите време кувања и планирања оброка, али ипак, према технолозима не можете да замрзавате баш све. Ово је списак намирница којима није место у замрзивачу.
Sputnik

Сухомеснати производи

Кобасице, саламе и остале врсте месних прерађевина у процесу замрзавања губе укус и конзистенцију. Најбољи начин за чување таквих намирница је вакумирање.

Зелено лиснато поврће, краставци, лук и свеж парадајз

Реч је о поврћу које обилује водом, па лоше подноси замрзавање. Наиме, кад то учинимо, оно губи већину својих карактеристика, па кад се одмрзне није тако укусно, а и губи добар део свог специфичног мириса.

Кромпир

С обзиром на то да је реч о поврћу које, кад је свеже, можемо дуго да чувамо без посебних мера опреза, нема потребе да се свеж кромпир замрзава. Један од разлога је и то што кад се одмрзне, постаје изразито гњецав. Ако баш желите да имате при руци замрзнути кромпир, радије купите онај индустријски који је замрзнут поступком брзог замрзавања. Или, ако га баш желите сами да га убаците у замрзивач, обавезно га најпре бланширајте.

Лубеница, ананас и диња

Попут краставаца, и ове врсте воћа обилују водом, те нису погодне за замрзавање.

Умаци на бази брашна или кукурузног скроба

Није их добро замрзавати јер губе структуру.

Јаја и умаци од јаја

Јаја у љусци се не замрзавају, јер љуска у замрзивачу може да пикне, а онда може доћи до кварења. Ако баш желите, разбијте их, промешајте као за омлет и тек онда ставите у посуду или врећицу за замрзавање. Ни кувана читава јаја није препоручљиво замрзавати, јер беланце остаје тврдо и након одмрзавања. Добра идеја није ни замрзавање умака од јаја, зато што постају безукусни и гумасти кад се одледе.

Свежи зачини

Листићи першуна, босиљка и других зачинских биљака након одмрзавања постатће смећкасти и гњецави. Свеже зачинско биље можете да насецкате, ставите у посудицу за коцкице леда, прелијете водом и замрзнете. Касније само коцкице убаците у јело.

Пржена храна

Било која пржена намирница, ако се не поједе одмах, губи хрскавост, нарочито ако се још замрзне и потом одмрзне.

Кувана тестенина

Замрзавање ће уништити укус и текстуру тестенине, па ће постати гњецава. То можете избећи ако је скувате само допола, а то значи да буде ал денте!

Млеко, павлака, свежи сир

Уколико желите да уживате у њиховом укусу и квалитету, радије ове намирнице једите свеже. У другом случају, попримиће грудасту текстуру и неће бити онако укусне као свеже, преноси Сити магазин.
ДРУШТВО
Истине и заблуде о „чудесној здравој храни“
Коментар