СПОРТ

Зашто је ту Бјелица, а није Јокић – нема никакве мистерије

Зашто је Немања Бјелица на списку селектора кошаркашке репрезентације Србије Светислава Пешића, а ту нема Николе Јокића, иако је објављено да ће се ставити на располагање за Европско првенство? Нема превелике драме, одговор је јасан и лежи у правилима НБА лиге.
Sputnik
Бјелица је један од играча на списку селектора Пешића за наредне репрезентативне акције, а то је могуће зато што је, званично, кошаркаш без уговора.
Популарни „Професор“ је са Голден Стејт Вориорсима протеклог лета потписао једногодишњи уговор и он је окончан у моменту када је екипа из Калифорније одиграла последњу утакмицу у сезони.
Бјелица је постао НБА шампион, а притом и добио одрешене руке у избору наредне средине, али значајније од тога, шансу да се придружи српском тиму без икаквих НБА ограничења.
А она су више него јасна када је у питању Јокић – према договору ФИБА и НБА и утврђеним правилима, НБА играчи могу да се придруже националним селекцијама 28 дана пред почетак званичног такмичења.
То значи да ће двоструки узастопни највреднији играч НБА лиге моћи да задужи опрему Србије почетком августа, с обзиром на Европско првенство почиње 1. септембра.
А до тада, Србија ће играти у квалификацијама за Светско првенство, припреме почињу 23. јуна, а ривали су Летонија и Белгија.
СПОРТ
Бјелица и Теодосић предводе Србију
Коментар