СРБИЈА

Ко је све добио видовданска признања Србије

Председник Александар Вучић уручио је одликовања поводом Видовдана заслужним појединцима и институцијама, а орденом Републике Србије на ленти, за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Јапана, одликован је бивши премијер Јапана Шинзо Абе.
Sputnik
Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликовани су академик Василије Крестић за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима, посебно у области историјских наука, затим академик Светислав Божић за нарочите заслуге за Србију и њене грађане и постигнуте резултате у области музичке уметности.
Такође, орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је и епископ будимски Лукијан Пантелић за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у очувању идентитета српског народа и цркве, као и Словачку евангеличку цркву аугзбуршке вероисповести у Србији поводом 100 година од осамостаљења.
Владика Лукијан Пантелић и Александар Вучић
Поводом 185 година рада, орденом Карађорђеве звезде првог степена одликована је Гимназија у Чачку, док је за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у јавним делатностима, посебно у области новинарства, истим орденом одликована Љиљана Смајловић.
Орденом Карађорђеве звезде другог степена, за нарочите заслуге у културним делатностима, посебно у области позоришне уметности, одликован је позоришни редитељ Егон Савин, док је Љубиша Ристић одликован за заслуге у области филмске и позоришне уметности.
За заслуге у области спорта, орденом Карађорђеве звезде другог степена одликовани су селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси, селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић, као и бивши фудбалер Велибор Бора Милутиновић.
Орден Карађорђеве звезде другог степена за заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области глуме одликован је глумац Милош Биковић.
Додела одликовања поводом Видовдана
Поводом 100 година постојања, орденом Карађорђеве звезде трећег степена одликован је фудбалски клуб Раднички из Сремске Митровице, док је за нарочите заслуге у области културе, истим орденом одликовано Дечије позориште Суботица.
За заслуге у области филмске уметности и промоцију Србије у свету орденом Карађорђеве звезде трећег степена одликован је британски глумац Рејф Фајнс.
Орден Карађорђеве звезде трећег степена додељен је за нарочите заслуге у прикупљању и очувању књижевног фонда од историјског и културног значаја библиотека у Дољевцу.
Златном медаљом за заслуге у јавним и културним делатностима одликован је Зоран Вапа, а за заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области филмске продукције, одликована је Анђелка Влаисављевић, док је златну медаље за заслуге и постигнуте резултате на пољу дигитализације, добио Марк Валдер из компаније „Рингиер“.
За изузетне заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области музичке уметности одликовани су Мариза дос Реис Нунес и Андреа Бочели.
Додела одликовања поводом Видовдана у Палати Србија
Златну медаљу за заслуге у јавним и културним делатностима добио је Далибор Китановић, док је за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области књижевности, златну медаљу за заслуге добио Слободан Деспот.
За заслуге у области књижевности одликован је златном медаљом за заслуге Радован Влаховић, док је исто одликовање добила Зорица Јурковић Ембер за изузетне заслуге у области јавних и културних делатности.
Златну медаљу за заслуге у области сликарства добили су Драган Мартиновић, Братислав Анђелковић и Предраг Ђаковић.
Диригент Младен Јагушт одликован је златном медаљом за заслуге за постигнуте резултате у области музичке уметности.
Златну медаљу за храброст „Милош Обилић“ добили су Саша Лалић, ватрогасац из Зајечара, за испољену изванредну храброст и дело личног херојства, као и ватрогасац из Зајечара Андрија Трифуновић, пренео је Танјуг.
СРБИЈА
„Нико не може да сруши наше народно јединство“: Вучић уручио видовданска одликовања /видео/
Коментар