РУСИЈА

Лукашенко са Лавровом: Москва и Минск још нису реципрочно одговорили на војну активност НАТО-а

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да Минск и Москва још нису реципрочно одговорили на војну активност НАТО-а код граница Савезне Државе Русије и Белорусије.
Sputnik

„Направили смо пола корака. Авиони (НАТО-а) лете (код граница Савезне Државе), тренирају. Зашто тренирају? Зашто возе ракете без експлозива? Да би сутра ставили у авион нуклеарну бомбу и бацили је тамо где треба. Према томе, ми још нисмо реципрочно одговорили. Складишта нуклеарне муниције су – у Русији. А код нас их нема“, рекао је Лукашенко на састанку са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом.

Како је додао, на недавном састанку са руским лидером Владимиром Путином веома озбиљно је разговарао о безбедносној ситуацији и поступцима западних земаља према Москви и Минску.
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров је, са своје стране, истакао да поједине западне земље почињу да схватају да је немогуће изградити безбедносну архитектуру без Русије и Белорусије.

„Они на Западу то схватају. Тамо је све више и више разумних људи који почињу да размишљају: 'А шта даље када се заврши ова ситуација?'. Треба размишљати о европској сарадњи. Не знам о каквој сарадњи се ради, у тренутним условима тешко је замислити, али да је сада немогуће без нас градити безбедност – то је чињеница. Многи почињу то да схватају“, рекао је Лавров.

Лукашенко и Путин састали су се 26.јуна у Константиновском дворцу који се налази 19 километара од Санкт Петербурга на обали Финског залива. Белоруски лидер је том приликом затражио од Путина да размотри могућ реципрочни одговор на агресију Запада. Он је казао да Минск јако брину војне вежбе америчких и НАТО борбених авиона који носе нуклеарно наоружање. Такође је казао и да не мисли да би Русија већ сутра требало да донесе нуклеарно оружје у Белорусију, али да се са таквим потезима Алијансе „не треба шалити“.
РУСИЈА
Састали се Путин и Лукашенко: Русија шаље Белорусији „искандере“
Коментар