СВЕТ

Предлог из Европске уније: Кршење санкција ставити на листу кривичних дела

Савет Европске уније је затражио сагласност Европског парламента за предлог да се кршење рестриктивних мера дода на листу кривичних дела која су на снази у ЕУ, предвиђених Уговором о функционисању Уније.
Sputnik
У Савету наводе да је ЕУ усвојила низ рестриктивних мера у контексту, како је наведено, "руског рата против Украјине" и да је од суштинског значаја да се те мере у потпуности спроведу на целој територији Уније.
"Тренутно земље чланице имају различите дефиниције о томе шта представља кршење рестриктивних мера и које казне треба применити у случају кршења. Ово би могло довести до различитих степена спровођења санкција и ризика од заобилажења ових мера, потенцијално омогућавајући санкционисаним лицима да наставе да приступају својој имовини и подржавају режиме који су циљани мерама ЕУ", кажу у Савету.
Сматрају да ће једногласна одлука да се кршење рестриктивних мера дода на листу "злочина ЕУ" омогућити усвајање директиве која садржи минимална правила која се тичу дефинисања кривичних дела и казни за кршење рестриктивних мера ЕУ, што би осигурало сличан степен спровођења санкција широм ЕУ и одвратило покушаје да се заобиђу или крше усвојене мере.
Након што Европски парламент буде дао сагласност и унутрашње националне процедуре буду финализоване, Савет ЕУ најављује и формално усвајање ове одлуке, преноси Танјуг.
Коментар