РУСИЈА

Лавров: Тешко да се финске власти нешто питају у распоређивању војне инфраструктуре НАТО

Тешко да ће се финске власти било шта питати, ако НАТО одлучи да на њиховој територији распореди војну инфраструктуру, сматра руски министар иностраних послова Сергеј Лавров.
Sputnik
Он је подсетио да је руски лидер Владимир Путин раније истакао да Москва тренутно не види никакву претњу у Финској.

„Али, ако Американци одлуче да тамо распореде војну инфраструктуру НАТО-а, не мислим да ће господина министра иностраних послова Финске неко нешто питати“, оценио је Лавров.

Овако је шеф руске дипломатије прокоментарисао изјаву свог финског колеге Пека Хависте да за сада нема потребе за размештањем војне инфраструктуре НАТО-а на територији његове земље.
Подсетимо, Финска и Шведска су због догађаја у Украјини 18. маја предале генералном секретару НАТО-а захтев за улазак у Алијансу.
Након што је Турска саопштила да је повукла своје примедбе да Шведска и Финска буду део НАТО-а, генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг је у току самита Северноатлантског савеза у Мадриду објавио да су његови лидери одлучили да позову ове земље у Алијансу. Према његовим речима, протокол о придруживању Шведске и Финске НАТО-у биће потписан петог јула.
РУСИЈА
Фински град Лапенранта понудио се да буде база НАТО-а
СВЕТ
Америчко „срце лубенице“: Зашто се Финска и Шведска гурају у НАТО /видео/
Коментар