РЕГИОН

На Цетињу одржан Петровдански сабор /фото/

На Цетињу је данас одржан традиционални Петровдански сабор, који је почео Светом архијерејском литургијом у Цетињском манастиру, коју је предводио митрополит црногорско-приморски Јоаникије, уз саслужење епископа буеносајреског и јужно-централноамеричког Кирила, свештенства и свештеномонаштва Митрополије и Епархије будимљанско-никшићке.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Свечаност је употпунило и појање хора Свете мати Ангелине из Никшића под вођством Ане Бојић, а присуствоали су јој и бројни верници.
Пре Свете литургијемитрополит је у чин ипођакона произвео Ведрана Грмушу.
Након читања Јеванђеља, честитајући једну од слава Цетињског манастира митрополиту Јоаникију, игуману и братству ове свете породицеи свима који се поклањају и воле ову светињу, Владика Кирило је казао да су првоврховни апостоли Петар и Павле пре свега велики подвижници покајања, преумљења у Богу.
Хор Свете мати Ангелине из Никшића под вођством Ане Бојић
Епископ Кирило је закључио беседу речима да поред тога што је наша вера лична и што свако има различите дарове, она је саборна вера, вера Цркве, што значи да сва црквена питања треба решавати саборно, како нас уче Свети апостоли.
„Нека нас молитвама Светих апостола Петра и Павла, Светог Петра Цетињског Чудотворца, Господ приведе покајању, обнови, и сабере,сложи и умножи. Амин, Боже дај. Живјели, срећан празник!“, поручио је епископ Кирило.
Потом је из Цетињског манастира кренула празнична литија до темеља старог Цетињског манастира и обновљеног храма Рођења Пресвете Богородице, а на темељима храма Светих апостола Петра и Павла на Ћипуру благосиљан је славски колач и кољиво.
Петровдански сабор на Цетињу
На крају се обратио митрополит црногорско-приморски Јоаникије. Изеђу осталог, он је рекао:
„И овде у Црној Гори имамо такве сведоке вере: СветогВасилија Острошког и Светог Петра Цетињског, Преподобног Стефана Пиперског, Преподобног Симеона Дајбабског Подгоричког, који је рођени Цетињанин, пун благодати Светога Духа, јер се испунио Божјом милошћу, истином и љубављу зато што је свој живот посветио служби Господу и био велики подвижник и аскета. Он је понос града Цетиња”, рекао је митрополит.
Коментар