ДРУШТВО

Пет лоших навика због којих трошите превише новца на намирнице

Знате ли колико месечно трошите на храну? Много, а сада док цене расту – још и више.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Износ, наравно, зависи од вашег узраста, места у којем живите и прихода, али је чињеница да је задржавање унутар циљаног буџета за намирнице у последње време све теже.
Ситуација је слична у целом свету. Трошкови за намирнице недавно су забележили највећи 12-месечни раст у више од 40 година. Зато није изненађујуће да се понашање при куповини такође мења, а све више купаца тражи повољнију понуду и двапут размишља о томе шта и где купити, пише потрал Кликс.ба.
Притом, треба знати да човек не би био човек кад не би и при куповини хране годинама стицао лоше навике. Ево што кажу стручњаци и које лоше навике саветују да променимо како бисмо се квалитетно хранили за мање новца.
Одлазак у погрешну трговину
Место где купујете храну може бити пресудно. Ако сте навикли да идете само у скупље трговине, вреди погледати и неке од оних које су специјализоване за снижења. У елегантним трговинама, наиме, за исте производе плаћате ‘премију престижа’, поготово за артикле који су доступни било где. Испробајте ове јефтиније и бићете изненађени колико новца потенцијално можете да уштедите.
Купујте с планом
Одсуство плана оброка може да доведе до бескрајног трошења на намирнице. Бесциљна куповина доводи до куповине ствари које вам не требају, што заузврат доводи до отпада, у смислу хране и новца. Процењује се да се у развијеним земљама баца око 30 посто произведене хране, па ту храну треба прерачунати у новац и схватити колико је куповина без плана погрешна. Зато, када планирате оброке, у свој план укључите куповину намирница које можете проширити на више оброка. Размислите о томе како ћете остатке хране претворити у додатни ручак или неки други оброк, па тако, рецимо, остатке пилетине претворите у сутрашње пуњене палачинке, део соса за тестенину и слично.
Купујте онолико колико можете да поједете
Треће упозорење осликава се питањем: Хоћете ли стварно све то појести? Ако водите више рачуна о величини порција и купујете само количину коју желите да поједете, можете унапред уштедети поприлично новца. Не помаже ни то што нам трговине вешто продају ствари у превеликим количинама, али то можете претворити и у врлину, само немојте да потрошите велику количину намирница одједном. Стога треба пазити да порције кварљивих производа, које нећете одмах појести, поделите и одложите у замрзивач, означене врстом хране и датумом.
Уведите безмесне оброке
Иако цене расту у свим категоријама хране, месо и млечни производи према индексу цена хране УН-ове Организације за храну и пољопривреду, често ценовно шокирају купце. Зато се треба запитати – можемо ли имати један оброк без меса недељно?
Немојте бити зависни од познатих брендова
На крају, пети савет односи се на велику грешку коју људи обично праве – аутоматско посезање за артиклима познатих робних марки у трговинама. Треба бити свестан да се рекламе за храну итекако задржавају у нашој свести и да смо аутоматски склони куповини познатих брендова. Ако је ваша интуитивна реакција одлучивање за марку познатог имена, застаните и размислите о томе. Наиме, многи произвођачи нуде једнак или чак бољи квалитет од оних познатих, укључујући органске производе, па стручњаци тврде да ту можете да уштедите чак 20-40 посто на цени.
СРБИЈА
Исплати ли се узгајање органске хране у Србији
Коментар