РЕГИОН

Пленковић се први пут огласио о забрани Вучићу да посети Јасеновац

Хрватски премијер Андреј Пленковић први пут се вечерас огласио о забрани председнику Александру Вучићу да посети Јасеновац и поручио да ће до посете доћи "када буде тренутак".
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Пленковић је рекао да посета Вучића не може да буде приватна јер је то, како тврди, "ствар која има своје политичке импликације".
Обраћајући се новинарима након седнице ширег Председништва ХДЗ-а и након што је Вучић рекао да је три пута тражио да посети Јасеновац, а први пут још 2. септембра 2021, Пленковић је навео да морају да се провере наводи да је Вучић најавио посету још у септембру прошле године.
Он је навео да је Хрватска незванично сазнала да постоји жеља Вучића да се дође у недељу, али да није било формалне најаве.
"Колико год да се жели дискретно обавити, то није приватна посета. То је ствар која има своје политичке импликације. Рекли смо да није тренутак нити је методологија била за то исправна. Када дође тренутак и када се стекну услови, можемо о томе да говоримо", рекао је Пленковић, а преноси Хина.
Пленковић је реакцију из Београда назвао "муњевитом, хистеричном", не само власти и званичника него и медија, а за Хрватску тврди да је "укључива и толерантна" и да не жели да зарађује политичке бодове на овој теми.
Он је додао да зна за Вучићеву иницијативу да дође у посету крајем фебруара, почетком марта.
"У том смо тренутку рекли да није тренутак за такву посету. Након тога више није било контакта нити расправа на ту тему", навео је Пленковић.
Као објашњење навео је да је то био тренутак када је ухапшен министар Хорват, када му је умро отац, када је Ускок био заинтересован за Милошевића и Алдровића.
Поменуо је и спрског министра одбране Александра Вулина.
"Мислим да смо Вулина прогласили непожељном особом кад се на сличан нацин покушавало довести војнике у Јасеновац. Ако се нешто кани радити конструктивно, ако се жели нормализовати ситуација, онда треба усвојити европске манире. Добар дан, ми бисмо дошли, кад би вам пасало, има ли неки добар тренутак? Не можете долазити у државу кад и како се коме прохте", рекао је Пленковић.
Што се тиче председника Самосталне демократске српске странке Милорада Пуповца, Пленковић је рекао да они сарађују и да је било јако пуно оних који критикују владу и анатемишу га због сарадње са српском мањином.
Он је додао да је важно да се у међусобним односима "третирамо са поштовањем", преноси Индеx.хр.
"Државе комуницирају исто као и људи. Кад неко долази у посету, он прво назове и најави се. Иста врста комуникације треба да буде и међу државама. Овде то није било обављено на одговарајући начин. За такву посету која, хоћемо ми то рећи или не, има своје политичке консеквенце. Хрватска држи до себе и својих суседа и жели да нормализује односе. Свака посета која може да има политичке консеквенце мора да се пажљиво договори", рекао је Пленковић.
Он је оценио да делује смешно када се пише да је хрватска влада усташка и и поручио да "свакоме ко има неке амбиције у Европи би било добро да спусти лопту".
Пленковић је најавио да ће се о тој теми даље разговарати "кад се мало примире страсти".
Забрану посете Вучића Јасеновцу поново је коментарисао и хрватски министар спољних посова Гордан Грлић Радман, који је након састанка министара спољних посова држава чланица ЕУ, рекао да Хрватска није могла да верује да је ускраћивање те посете "створило толику хистерију и нервозу у Србији".
На питање шта мисли када говори о ревизионистичким наративима, Грлић Радман је рекао да се то односи, између осталог, на Вулина, који је рекао да западни Балкан може да буде стабилан само ако сви Срби живе у једној држави.
СРБИЈА
Вучић о забрани одласка у Јасеновац: Нисам хтео трећи пут да прихватим одговор „није време“
Коментар