СРБИЈА

Лајчак: Београд и Приштина да дефинишу шта је нормализација

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак, поручио је да је на лидерима две стране, а не на ЕУ, да дефинишу шта значи нормализација односа.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"Мој мандат каже да је ЕУ ту да нормализује те односе, јер знамо да они сада нису нормални и грађани осећају негативне последице те чињенице. На двојици лидера је да дефинишу шта значи нормализација", рекао је Лајчак за РТК.
Он сматра да то што није дошло до састанка премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића у Бриселу није трагедија.
Објаснио је да је план био да се састанак на високом нивоу одржи пре летње паузе, али да је након процене ситуације, одлучено да буде организован накнадно.
Према његовим речима, следећи састанак Куртија и Вучића требало би да буде одржан најкасније до почетка септембра, преноси Коха.
Оценио је да је најважније да су се двојица лидера договорила да се редовно састају и истекао да сада треба да се створе услови да тај трећи званични састанак у Бриселу "буде позитиван и да да конкретне резултате".
Лајчак је рекао и да је споразум о несталим лицима "један од три или четири споразума која су близу потписивања".
Прецизирао је да је за тај споразум усаглашено 99,5 одсто текста и да је потребна само политичка воља да би био усвојен, преноси Танјуг.
РЕГИОН
Тајна бриселског „џокера“ за Косово: Нови мандат баш зато што није урадио – ништа
Коментар