ЕКОНОМИЈА

Најљућа папричица на свету - made in Serbia, килограм и до 20.000 евра

Високе температуре погодују узгоју неких култура, а посебно, кажу ратари – љутим папричицама. У Никинцима код Руме, породица Ранитовић, поред најљуће, узгаја и најмању и најскупљу паприку на свету.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Мама чилија“ како је називају, потиче из Јужне Америке, споро ниче и расте, а пун род достиже само на високим температурама. Плод величине шест милиметара има највише пола грама.
„Најмања паприка на свету се зове ај чарапита, иначе је и најскупља, на светском тржишту килограм суве иде чак и до 20.000 евра. Лако се гаји код нас, нема никаквих проблема, само што је толико ситна, много времена одузима и врло је заморно брати их“, каже Светлана Глигорић Ранитовић за РТС.
Светлана је семе, на почетку, набављала у иностранству а највећа инвестиција био је пластеник. Ове биљке су отпорне на болести, не прскају се хемијом, само траже много топлоте и воде.
„Љуте папричице гајим четири-пет година, одлучила сам се за то јер нешто треба радити, нема их пуно у Србији, мали број их гаји и што су врло интересантне, стално имате ту игру боја, игру облика, љутине, можете много да урадите са њима, можете и да зарадите. Имам преко 80 различитих врста, то јесу биљке из топлих крајева, из Бразила, из Мексика, али успевају и код нас“, каже Светлана.
У Срему расте и каролина рипер, најљућа папричица на свету која има око два милиона сковила, 100 пута више од домаћих феферона.
Ови плодови су здрави, али само када се користе у малим количинама. Беру се до октобра, а зиму најчешће дочекају у теглицама.
Коментар