СПОРТ

Шљака и бетон су „резервисани“, а чија је трава?

Рафаел Надал најбољи је тенисер у историји на шљаци, а исто то можемо да кажемо за Новака Ђоковића када је у питању бетон. Травната подлога до скоро била је резервисана за Роџера Федерера, али Новак му се све више приближава и прети да му „отме“ и ту титулу.
Sputnik
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Српски тенисер освојио је шесту титулу на Вимблдону у последњих осам година, а укупно четврту узастопну, што само показује каква је његова доминација на трави.
Сада је Новак на седам освојених титула чиме се поравнао са Питом Сампрасом у Опен ери, а Роџер Федерер му сада бежи само једну титулу. Чак да се претпрошле године није прескочио Вимблдон, можда бисмо могли већ сада да причамо о томе да је Ноле најбољи не само на бетону, већ и на трави.
Од 2017. и повратка на терен после операције лакта, Новак је непобедив на Вимблдону. Успео је да унапреди сервис таман колико је потребно да прави разлику на тако брзој и клизавој подлози, а ритерн никада није долазио у питање што му омогућава да припитоми и тако дивље сервере као што је Ник Кирјос.
Новак је већ најавио да ће и следеће сезоне доћи на Вимблдон да брани титулу, па уколико је освоји избиће још једног аса из руку Роџера Федерера да је најбољи играч на трави у историји јер је највише пута освајао највећи турнир на овој подлози, уједно и на свету.
Уколико Новак успе да буде најтрофејнији не само на бетону већ и на трави, моћи ће да каже да је владар две од три подлоге. Недостајала би му само шљака, а ту је своје царство и скућио Рафаел Надал.
Шпанац, истина, има 22 освојене Гренд слем титуле, Новак је на једној мање, али Надал је чак 14 титула освојио на Ролан Гаросу, док је на осталим турнирима тешко долазио до успеха.
Новак је освојио Ролан Гарос два пута уз много мука, Роџер Федерер само један, али зато је на бетону и трави српски тенисер бриљирао.
И зато се он води као најкомплетнији од тројице легенди белог спорта.

Новак бољи од Федерера у међусобним окршајима на Вимблдону

Ако Новак и Федерер улазе у најужи круг најбољих тенисера у историји на трави, какав је њихов међусобни скор на овој подлози?
Играли су четири пута на трави, сва четири пута управо на Вимблдону, а Новак је добио три од та четири сусрета што му свакако иде на руку у овом поређењу.
Наравно, сви се сећају окршаја из 2019. године када је Новак добио меч на немогућ начин, спасио две узастопне меч лопте и негде ставио тачку на каријеру Швајцарца.
Федереру иде на руку то што је освојио чак 19 титула на трави, од чега је освојио 10 пута турнир у Халеу, док Новак поред седам Вимблдона има један Истборн.
Швајцарац је често играо Хале као припрему за Вимблдон, док је Новак често знао, као ове године, да му први турнир на трави и једини буде управо Вимблдон.
Када се све сабере најважнији је Вимблдон. Може се рећи да место најбољег играча у историји на трави и даље држи Федерер, али Новак има шансу да га стигне и престигне по титулама на Вимблдону.
Ноле је имао раније проблема са кретањем на трави, по чему је Роџерненадмашан, али је и то поправио и све је резултирало седмом титулом. Ко каже да неће бити осма, можда и девета?
У том случају Швајцарцу силни трофеји у Халеу неће превише значити нити помоћи у споменутој трци. Новак би му у том случају преотео и травнату подлогу.
СПОРТ
Ђоковић је одговорио Кирјосу – и „поткачио“ Америку
Коментар